Ruch planetarny podstawą

Ruch planetarny

Modele planetarne to ważny segment robotów kuchennych, który rozrasta się z każdym rokiem. Wszystko Dzięki zastosowaniu innowacyjnego rozwiązania jakim jest ruch planetarny. To właśnie on sprawia, że mieszanie składników jest nie tylko prostsze, ale też dokładniejsze i skuteczniejsze – dzięki temu w jaki sposób poruszają się mieszadła uzyskujemy idealne napowietrzenie ciasta i odpowiednią konsystencję.

Tego typu ruch narzędzi w robotach został opatentowany przez Amerykanów w 1919 r. Pierwotnie znalazł on zastosowanie w maszynach przemysłowych do produkcji ciastkarsko-piekarskiej gdzie z powodzeniem jest dalej wykorzystywany. Narzędzie pracuje w dzieży misie ruchem złożonym: obraca się wokół własnej osi tak jak w zwykłym mikserze, a równocześnie zatacza okrąg po jej obwodzie w przeciwnym kierunku. Przypomina to ruch Ziemi wokół Słońca – stąd nazwa. Na czym polega to rozwiązanie? Jego innowacyjność polega na kierunku ruchu mieszadeł. W modelach planetarnych ruch mieszadeł jest ruchem złożonym, przy pomocy którego narzędzie samodzielnie miesza całą zawartość misy nie pomijając jakichkolwiek miejsc. Jak to możliwe? Około 67-krotne zbliżenie się mieszadła do ścianek naczynia w ciągu jednego pełnego ruchu po obwodzie misy gwarantuje doskonałe efekty. Na tym nie koniec. W tym samym czasie wykonuje także ruch wokół własnej osi, co znacznie skraca czas potrzebny do wymieszania składników. Urządzenia tego typu specjalizują się w przygotowywaniu mas zarówno lekkich, jak i ciężkich. Charakterystyczny ruch mieszadeł zapewnia im idealne napowietrzenie, które gwarantuje doskonały efekt końcowy. Dzięki dzieży i mieszadłom, które wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej roboty planetarne doskonale sprawdzają się podczas „zadań specjalnych”, takich jak np. mieszanie ciast drożdżowych. Solidna konstrukcja korpusu oraz dodatkowych elementów odpowiada za możliwości urządzenia, które ma bardzo szerokie zastosowanie. Rozważając zakup robota planetarnego trzeba pamiętać, że nie ograniczają się one jedynie do pracy w dzieży. Szeroka gama przystawek pozwala szybciej i łatwiej wykonać wiele kuchennych czynności. Wśród nich jest mielenie, robienie przecierów z pomidorów, żurawin, malin (z oddzieleniem pestek i skórek), tarcie, szatkowanie, wałkowanie, krojenie różnych makaronów, robienie pierożków ravioli, kiełbasek, mielenie zboża na mąkę i na płatki z nawet otwieranie puszek. Ważnym elementem są dostępne mieszadła i haki, które różnie nazywają różni producenci. Tak naprawdę każdy model konkretnej marki ma bardzo charakterystyczne mieszadła o niepowtarzalnej konstrukcji, która ma zagwarantować doskonałe efekty – dlatego też warto przyjrzeć się temu jaki mają kształt i jakie są ich największe zalety.

 

"InfoProdukt - Roboty"/IP, zdjęcia: materiały prasowe

2016-08-17
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket