SAMSUNG

Andrea Camastra gościem programu „MasterChef”

Andrea Camastra

Gościem specjalnym jednego z odcinków programu „MasterChef” był Andrea Camastra, wybitny szef kuchni, który zasłynął m.in. zdobyciem drugiej w Polsce gwiazdki Michelin. W programie zaprezentował swoje niezwykłe umiejętności, a z pomocą piekarnika Dual Cook Flex pokazał, jak przygotować dwa dania na miarę tego prestiżowego wyróżnienia w tym samym czasie.

Andrea Camastra to prawdziwy pasjonat i odkrywca smaków. Jest twórcą metody kulinarnej „note by note”, która polega na chemicznym wyabstrahowywaniu smakowej i zapachowej esencji z konkretnych składników. Do tworzenia swoich kulinarnych arcydzieł używa najlepszych produktów. Nie bez powodu prestiżowy magazyn „Le Chef” umieścił go na liście 100 najlepszych szefów kuchni świata. W swojej codziennej pracy wykorzystuje doświadczenie, które zdobył, pracując w jednych z najlepszych restauracji, m.in. w Paryżu, Luksemburgu czy Newcastle. Otrzymał także prestiżowy tytuł „Chef of The Year North England”, „Chef of the Future” 2015 oraz „Szef Jutra Gault&Millau” 2015. W 2016 r. warszawska restauracja, w której szefem kuchni jest Andrea Camastra, zdobyła gwiazdkę Michelin. To druga restauracja w Polsce, która otrzymała to prestiżowe wyróżnienie.

W programie „MasterChef” Andrea Camastra przygotowywał dania w piekarniku Samsung Dual Cook Flex. Zaletą tego urządzenia jest wyjątkowa konstrukcja, która pozwala na pieczenie dwóch potraw jednocześnie. Dzięki specjalnemu separatorowi możemy piec w tym samym czasie tak różne dania jak ryba i sernik w dwóch odmiennych trybach i temperaturach bez ryzyka przenikania się zapachów. Oszczędzamy w ten sposób czas, który możemy poświęcić swoim bliskim. Z kolei innowacyjne dzielone drzwi Flex Door pozwalają na otwarcie tylko górnej części urządzenia, pozostawiając dolną komorę szczelnie zamkniętą. Dzięki temu możemy doglądać dań, które piekąnię na pierwszym poziomie, bez ingerencji w drugą, dolną strefę pieczenia. To szczególnie istotne, gdy jednocześnie pieczemy np. pieczeń wymagającą podlewania i ciasto, które jest wrażliwe na zmianę temperatury i potrzebuje dłuższego czasu pieczenia.

2020-12-31
x

Kontakt z redakcją

© 2024 InfoMarket